Basisrecept molenbrood

Wanneer u zelf met pure meelproducten aan de slag wilt, is het van belang de verhoudingen goed te weten. Daarom hier een basisrecept, waarop u eindeloos kunt variëren wanneer u eenmaal de juiste verhoudingen te pakken heeft. De percentages worden uitgedrukt in de hoeveelheid meel. Nauwkeurig afwegen van de grondstoffen is van belang.

Ingrediënten:
- 300 gram volkorentarwemeel
- 200 gram tarwebloem
- 1,8% zout (9 gram)
- 1 % droge gist (of 2% verse gist) (5 gram / 10 gram)
- 60-62% water (300-320 gram)
Eventueel voegt u wat vitamine c toe (werkt als broodverbeteraar).

Machine: kies het programma 'Volkorenbrood'.

Met de hand:

- Kneed het deeg en maak van het deeg een gladde bol
- Leg de bol in een mengkom en laat deze 25 minuten rusten (bij kamertemperatuur)
- Laat de bol uit de kom vallen en druk het deeg plat ; vorm een puntdeeg en laat dit 10 minuten liggen
- Vorm vervolgens het te bakken deeg en leg het in het broodblik of op de bakplaat
- Laat het brood 40 minuten (vloerbrood) tot 50 minuten (busbrood) narijzen
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand gedurende 15 minuten
- Afbakken op 240 graden in ongeveer 30 minuten (vloerbrood) tot 40 minuten (busbrood)

Kerstbrood

Ingrediënten:
500 gram bloem
30 gram gist
1 tot 2 dl lauwe melk
200 gram gesmolten boter
75 gram basterdsuiker
1 ei
200 gram rozijnen
200 gram krenten
100 gram gesneden sukade
geraspte schil van ½ citroen
½ theelepel kardemompoeder
½ theelepel kruidnagelpoeder
100 gram gemalen amandelen
10 gram zout
gezeefde poedersuiker
Bereiding:
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneedt het deeg met beide handen flink door totdat het van de handen loslaat (ongeveer 20 minuten). Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen. Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water, sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt. Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen.
Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten gaar en goudgeel.
Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik met poedersuiker.