Speculaas

200 gram bloem
100 gram (donker) bruine basterdsuiker
beetje zout
3 theelepels koek- of speculaaskruiden
2 eetlepels melk
125 gram koude (room) boter
bloem om te bestuiven beetje boter om in te vetten.

bereidingswijze

Neem een grote mengkom en zeef daarin de bloem. Voeg de suiker, het zout en de koekkruiden toe. Dan de melk erbij. Met een mes snij je de boter door het deeg. Als je een machine gebruikt, neem dan ook de messen of deeghaak. Het mengsel moet koel blijven, en er mag geen lucht in komen. Doe de deegbal in folie en leg hem tenminste een paar uur in de koelkast, liefst een hele dag. Als je gaat beginnen met de koekjes, verwarm je de oven voor tot 170 graden C. Wanneer je speculaasplanken hebt, bestrooi je die met bloem en druk je er kleine balletjes deeg in. Goed aandrukken en overtollig deeg met een mes eraf schuiven. Je kunt het deeg dus ook uitrollen tot een halve centimeter en uitsteken met (koek)vormpjes. Sla de speculaasjes uit de plank met een flinke klap los. Beboter een bakplaat of leg er een vel bakpapier op. Leg de koekjes erop, niet te dicht op elkaar, en bak ze in 20 minuten bruin en gaar. Laat ze afkoelen.